Hodowla trzody chlewnej cały czas się rozwija. Nowe genetyki, rozwiązania żywieniowe czy obecna sytuacja na rynku wymusza od nas ciągłego rozwoju bądź rozwiązywania obecnych problemów. Zawsze znajdzie się coś co można poprawić, a świeże oko pozwoli spojrzeć z innej perspektywy.
Podczas audytu w gospodarstwie szczegółowo przeanalizujemy stosowane dawki pokarmowe pod względem parametrów żywieniowych, ale również pod względem ceny mieszanki.
Zawsze powtarzamy, że świnia tak naprawdę zjada nie pasze, ale złotówki, które zostały wydane na zakup lub przygotowanie paszy. Odpowiemy na pytanie co jest lepsze dla gospodarstwa, czy jak tucznik zje 2.7 kg paszy za 1 zł czy 3,17 kg paszy za 0,85 zł. Odpowiedź nie jest oczywista.
Na co dzień zajmujemy się żywieniem, ale na fermie wynik nie zależy tylko od żywienia. Postaramy się wspólnie poprawić Twoje wyniki.
W skład audytu wchodzi:
- Analiza stosowanych pasz w gospodarstwie
- Ocena aktualnego żywienia
- Przygotowanie receptur pod poszczególne grupy zwierząt
- Ocena zoohigieniczna fermy i zwierząt na fermie.